Interview af Jeannette, grundlægger af KAPOOW

by Christian Staal

It’s impossible to explain creativity. It’s like asking a bird, ‘How do you fly?’ You just do. – Eric Jerome Dickey

KAPOOWS nye profilbillede

I starten af marts skrev jeg om hvorfor det er vigtigt at bruge vores styrker og hvordan vi finder dem. Her fortæller jeg historien om Jeannette Staal Christiansen. Jeannette er min grandkusine. Vi fik kontakt til hinanden for et par år siden gennem Facebook (tak, Zuckerberg). Jeannette er 32 år, gift, og har to små drenge. Hun har netop startet sin første virksomhed, KAPOOW hvor hun sælger smykker af eget design. Jeg stillede Jeannette nogle spørgsmål om hendes styrker og hendes nye forretning.

“Jeg startede KAPOOW fordi jeg gerne vil være smykkedesigner og designe anderledes smykker med historier jeg selv har skabt,” fortæller Jeannette. “Jeg vil sælge mine smykker over min kommende hjemmeside.”

Det var først meningen at virksomheden skulle hedde ‘Staals smykkedesign’, men Jeannette syntes at navnet var for kedeligt. “Jeg synes ikke rigtigt at det stemte overens med mit koncept,” siger hun. “Det lød alt for hårdt og koldt. Jeg synes at det skulle være mere magisk, dynamisk og specielt. En dag da jeg var i bad, kom navnet KAPOOW til mig som et lyn fra en klar himmel.”

Jeannettes styrker
“Mine styrker er mit sensitive væsen samt mine kreative evner,” siger Jeannette. “Jeg er god til at se muligheder frem for begrænsninger.”

Jeannette vidste allerede som barn at en af hendes styrker var kreativitet og følsomhed.
“Jeg tegnede tegninger hver dag og fandt på de sjoveste kreative ideer og så muligheder andre ikke kunne se. Jeg gik på tegne- og malekursus om aftenen som 15-årig sammen med min kunstmaler mormor. Jeg har altid vidst, at jeg var særligt sensitiv hvilket var et stort problem for mig som barn, da mange så mig som den lille pige som ofte græd, og som og var meget følsom over for støj. Jeg havde et lavt selvværd som barn. Men i dag ser jeg det som en styrke at være særligt sensitiv fordi det giver mig ideer og åbner nye muligheder, at jeg er følsom og eftertænksom.”

Jeannette bruger sine styrker i sine smykkedesigns.
“Jeg skaber en historie inde i hovedet og tænker farver, materialer og sammensætning,” siger hun. “Jeg er god til at få ideen om et smykkedesign og udføre det i praksis, så jeg får skabt lige præcis det produkt jeg havde tænkt mig.”

Kreativitet og følsomhed er store dele af Jeannettes identitet.
“Jeg er meget kreativ sammen med mine børn. Jeg bager sjove og anderledes kager, vi klipper og klistrer, dækker et flot bord til aftensmad med alverdens pynt vi selv har skabt. Da jeg blev gift, havde jeg lavet alt selv til brylluppet med 60 gæster: bryllupsinvitationer, bordkort, menukort, sangen til min mand m.m. Jeg bruger min sensitivitet i forhold til mine børn. Jeg er god til at lytte til mine børn og mærke efter hvad de har behov for.”

Styrker giver Jeannette energi.
“Jeg er i flow og får mere energi af at bruge mine styrker,” siger Jeannette. “Jeg er lykkelig.”

I “Bruger Du Dine Styrker?” beskrev jeg et eksperiment af Mihaly Csikszentmihalyi hvor forsøgspersoner fik besked på ikke at lave deres yndlingsaktiviteter. Eksperimentet var nødt til at stoppe fordi det ramte forsøgspersonerne hårdt. Jeannette har en lignende oplevelse når hun oplever situationer hvor hun ikke har mulighed for at bruge sine styrker.
“Jeg føler mig låst fast, det lukker ned for min kreativitet og jeg får et lavere energi-niveau,” siger hun. “Jeg kan gå helt i baglås hvis jeg bliver påduttet en opgave som skal klares inden for kort tid. Da jeg er meget omhyggelig med mit arbejde, hader jeg hastværk. Det kan godt gøre mig stresset når jeg ikke får den tid jeg har brug for.”

Det er vigtigt at kende sine styrker, men lige så vigtigt at kende sine svagheder. Peter Drucker sagde at man skal sætte teams sammen så medlemmerne eliminerer hinandens svagheder. For at eliminere vores svagheder er vi nødt til at kende dem.
“Jeg er ikke særlig god til matematik,” siger Jeannette. “Så jeg har brug for hjælp til den økonomiske del af min virksomhed. Dette får jeg hjælp til ude fra, så jeg ikke skal bekymre mig om det.”
Ved at få hjælp til de ting som hun ikke er god tid, giver Jeannette sig selv muligheden for at bruge mere tid og energi på det hun er god til og det som hun interesserer sig for.

Tre ting vi kan lære af Jeannettes historie

 1. Tænk på hvad du kunne lide som barn.
  Jeannette var kreativ og sensitiv som barn. Disse styrker fylder stadig meget i hendes liv. Hun bruger dem både privat og i sin nye virksomhed.
  Gillian Lynne som jeg skrev om i starten af marts elskede at danse som barn. Hun blev senere solist og koreograf.
  Hvad ville du være som barn? Hvad elskede du at lave? Hvad var din største drøm? Svarene på disse tre spørgsmål kan inspirere dig til at finde dine styrker.
 2. Brug dine styrker.
  Hvordan kan du bruge dine styrker?
  Det er dit ansvar at finde ud af hvordan du kan bruge dine styrker hver dag. Jeannette bruger sine styrker i sin nye virksomhed, i hverdagen med sine børn og hun brugte dem til sit bryllup.
  Hvordan kan du bruge dine styrker? – både privat og professionelt.
 3. Eliminer dine svagheder.
  Hvad er dine svagheder? Hvilke aktiviteter hader du at bruge tid på? Er det muligt for dig at få andre til at gøre det du er dårlig til, så du kan bruge din energi på det du er god til? Hvis du er leder, så tænk på hvordan du kan hjælpe dine ansatte med at eliminere de opgaver de ikke er gode til så de i stedet kan bruge deres styrker. Det vil øge deres produktivitet og arbejdsglæde.

Du kan finde mere om KAPOOW på Facebook-siden https://www.facebook.com/#!/KAPOOWSMYKKEDESIGN. Jeannettes netbutik www.kapoow.dk. åbner den 1. juni 2015.

Dette er det første interview på bloggen. Jeg vil gerne høre hvad du synes om det. Foretrækker du interviews, bogreferater eller almindelige blogindlæg? Kommentér gerne herunder eller fortæl mig det på christianstaalkontakt@gmail.com.

Herunder kan du se ‘Af hjertet tak’-halskæden, som Jeannette har designet. Hvis du trykker på billedet kan du læse en beskrivelse af halskæden, skrevet af Jeannette.
zoom ind af hjertet tak

Kilder

Peter Druckers idé er taget fra bogen Average to A+ af Alex Linley, side 166.