Lær at holde taler: Sådan bliver du bedre til at præsentere foran en forsamling

by Christian Staal

Det er nyttigt at være en god formidler. Det kan komme dig til gavn under familiefester, til jobsamtaler, og på dit arbejde. Dette blogindlæg giver fem idéer til hvordan du kan lære at holde bedre taler. Jeg beskriver hvordan jeg selv har brugt idéerne. Mit håb er at inspirere dig til at bruge idéerne på din egen måde.

Mange frygter at tale foran forsamlinger

I USA bruger de begrebet ’public speaking’ om at tale foran en gruppe mennesker. Ifølge The Washington Post er public speaking amerikanernes største frygt. Komikeren Adam Bloom sagde engang: hvis en person i en stor folkemængde ser en tikkende bombe, vil han så råbe op – eller vil han lade være pga. frygten for public speaking?

Første idé: Meld dig ind i Toastmasters

Jeg meldte mig ind i 2014 og det er det vigtigste jeg har gjort for at forbedre mig som formidler.

Toastmasters er en organisation med klubber i 126 lande. I Danmark er der klubber i København (hvor jeg har været medlem), Fredensborg, Aarhus og Esbjerg. I Toastmasters mødes vi ugentligt (nogle klubber mødes hver anden uge). Til møderne holder vi taler og giver hinanden konstruktiv kritik. Målet er at blive bedre formidlere og bedre ledere. Mange andre har skrevet om hvad Toastmasters er og hvordan møderne foregår. Hvis du vil vide mere vil jeg foreslå Wikipedias beskrivelse som er meget omfattende. For information på dansk kan du besøge Fredensborg Toastmasters’ hjemmeside. Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at skrive til mig.

Anden idé: Giv en masse præsentationer

Det kræver 10.000 timers øvelse at blive verdensklasse til en given aktivitet. (Du kan læse om 10.000-timers-reglen i dette blogindlæg). Idéen kommer fra forskeren Anders Ericsson. Ericssons undersøgelse viste at forskellen på top-violinister og middelmådige violinister blandt andet er at top-violinister bruger mere tid på at øve sig. Det samme gælder hvis du vil være en god taler. Jo mere du øver dig, jo bedre bliver du. Det kan være svært at finde muligheder for at øve sig i mange timer, da det kræver en lejlighed at holde en tale. For at få træning er det vigtigt at udnytte de muligheder der dukker op. Når du sidder til et møde og chefen siger ’nogle kommentarer?’ så ræk hånden op og del din idé.

Fire ting jeg har gjort for at øve mig meget

 1. Ugentlig træning ved Toastmasters. Jeg mødes med min klub hver uge, og jeg lærer noget hver gang. Hvis du ikke giver præsentationer i dit daglige arbejde, er det svært at finde en anden måde hvor du får lige så meget øvelse som formidler.
 2. Til familiefødselsdage har jeg flere gange holdt taler. Mine taler har ikke altid været gode, men det har altid været en god oplevelse (forhåbentligt også for lytterne). Det har været en måde at overvinde min frygt på og øve mig som taler. Og endnu vigtigere: jeg har givet fødselaren en personlig gave.
 3. Jeg arbejdede et år som guide. Jeg var tvunget til at tale foran en gruppe gæster flere gange om ugen. Det gav mig mange timers øvelse.
 4. Jeg holder foredrag for Folkeuniversitetet og Syddansk Universitet. Jeg gør det fordi jeg brænder for mit budskab, og for at blive en bedre taler.

Tredje idé: Deliberate Practice

Ericssons undersøgelse viste endnu en forskel på top-violinister og middelmådige violinister. De dygtigste øvede sig på den måde Ericsson kalder deliberate practice. Du kan læse mere om deliberate practice her, men kort fortalt betyder det at man er fokuseret og udfordrer sig selv når man øver sig.

Fire ting jeg gør for at udføre deliberate practise

 1. I Toastmasters sikrer vi deliberate practice gennem evalueringer. Når jeg eksempelvis har holdt en tale, er der et af de andre medlemmer der evaluerer talen. Evalueringen handler om hvad der var godt og hvordan jeg kan forbedre mig som taler. Sådan bliver jeg bevidst om mine styrker og svagheder. Denne bevidsthed gør det muligt at blive dygtigere langt hurtigere end jeg ville kunne på egen hånd.
 2. Jeg videooptager mine taler. Det er ikke altid muligt, men det er værdifuldt. Vi gør alle ting når vi taler som vi ikke er bevidste om. Vi siger ’øhm’, vi gentager ord, vi står på en mærkelig måde med hænderne. Alle hader lyd- og videooptagelser af dem selv. Jeg bliver flov når jeg ser mine egne taler. Men på den måde har jeg fundet ud af at jeg står mærkeligt med min ene arm, at jeg nogle gange bruger det samme udtryk ti-femten gange i en tale og mange andre ting. Ved at blive bevidst om mine dårlige vaner har det været muligt at ændre (nogle af) dem.
 3. Jeg beder om feedback. Toastmasters er et godt sted at få feedback, men der også andre muligheder. Jeg har haft stor glæde af at få feedback fra min bror, min kæreste og mine forældre.
 4. Jeg spørger mig selv: hvad ville være den største forbedring lige nu? Ingen kan fokusere på alt på én gang. Multitasking er en myte. Find ud af hvilken ting der ville være den største forbedring – og arbejd på den. Jeg har selv en liste med al feedback jeg har fået og alle tanker jeg har gjort mig om at forbedre mine taler. På den måde sikrer jeg at jeg ikke glemmer det. Men jeg arbejder kun på én ny ting ad gangen.

Fjerde idé: Lær fra de bedste formidlere

Stephen King sagde engang: If you want to be a writer, you must do two things above all others: read a lot and write a lot. Det samme gælder for at blive en god taler. Når du hører taler bliver du inspireret til selv at blive bedre. Når du ser taler er det en god idé at spørge dig selv: hvorfor er talen god (eller dårlig)? I sidste uge gave jeg mange eksempler på fantastiske taler. Her er fire relevante taler for dig, hvis du vil være en bedre formidler. 

Fire formidable formidlere

 1. Sir Ken Robinsons TED Talk
 2. Daniel Pinks TED Talk
 3. Barry Schwartz TED Talk
 4. Tony Robbins’ TED Talk

Du kan læse mere om TED Talks her.

Femte Idé: Studér kunsten at give gode præsentationer

Der findes mange gode bøger og lydprogrammer om at holde gode taler. Her er de to resurser der har hjulpet mig mest.

 1. Roger Love.

Roger Love er stemmecoach. Han har hjulpet talere, skuespillere og sangere med at forbedre deres stemmer. Han har blandt andet coachet Eminem, Tony Robbins og Joaquin Phoenix. Han har mange gode produkter. Min personlige favorit er lydprogrammet Vocal Power. Et godt sted at starte er denne video.

 1. Magic of Public Speaking.

Jeg synes selv at titlen lyder plat. Men bogen gennemgår systematisk mange af de grundlæggende ting du har brug for at være opmærksom på for at holde gode taler.

 1. Made to Stick.

En fantastisk bog, der handler om hvorfor nogle idéer bliver husket. Hvor Roger Loves materiale fokuserer på din stemme og hvor Magic of Public Speaking handler om taler generelt, så handler Made to Stick specifikt om din tales indhold. Du kan se en kort video der opsummerer bogen her.

 1. 42 Tech Talk Secrets

Dette er et ugentligt nyhedsbrev med tips til hvordan du kan forbedre dine præsentationer. Det er lavet af Andreas Møgelhøj som jeg har mødt i Copenhagen Toastmasters. Jeg meldte mig selv til nyhedsbrevet for et par uger siden, og har allerede haft glæde af det. På trods af titlen er det ikke kun relevant for talere med fokus på teknologi.

PS. Vil du have mine bedste artikler og anbefalinger? Så tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev her (det udkommer typisk én til få gange om året).