Lær public speaking
by Christian Staal
Tidligere har jeg skrevet om hvordan du kan lære at holde taler. Her er en artikel jeg har skrevet for Syddansk Universitets studenterblad RUST. Artiklen handler om organisationen Toastmasters International.
Foto: Evan Forester
Har du nogensinde været nervøs før en mundtlig eksamen, eller fordi du skulle tale foran en stor forsamling? Odense Toastmasters kan hjælpe dig med at overkomme din frygt, og blive en dygtig taler.
Toastmasters International er en non-profit organisation, hvor man lærer om lederskab og public speaking. Der er 15.400 klubber fordelt i 135 lande. Siden grundlæggelsen af Danmarks første klub, Copenhagen Toastmasters, er der startet klubber i Fredensborg, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og nu Odense.
”Formålet med Toastmasters er at hjælpe folk, med at blive bedre til public speaking,” siger Malene Bruun Pedersen, en af den nye klubs grundlæggere. ”Det kan man have brug for til eksamen, hvis man er underviser, eller hvis man skal tale til et møde på sit arbejde.”
Toastmastersklubber mødes mindst en gang om måneden, men de fleste mødes oftere. Møderne varer typisk to timer. På møderne øver medlemmerne sig i public speaking, ved at tage forskellige roller. En af rollerne er toastmasteren, mødets vært, der blandt andet introducerer de forskellige talere.
Til møderne er der både forberedte og uforberedte taler. De forberedte taler fokuserer på forskellige aspekter af at være en god formidler. “Vi har typisk fire forberedte taler under et møde,” siger Malene. ”Medlemmerne får et kompendium med ti forskellige projektet.” I den første tale, fortæller man om sig selv. I efterfølgende projekter vælger man selv sit emne, men det er bestemt på forhånd hvad formålet med talen er. Eksempelvis fokuserer tale 2 på talens opbygning, tale 5 på kropssprog, og tale 9 på at være overbevisende.
Toastmasters lægger vægt på evalueringer. En rolle er evalauatoren, der kommer op på scenen og giver 2-3 minutters feedback på en af de forberedte taler. ”Evaluering er vigtig,” siger Malene. ”Det er med til at gøre én til en bedre taler. Ofte ser man ikke sine egne fejl.” De fleste talere har svagheder, som de ikke er opmærksomme på; nogle siger hele tiden “øhm”, andre står akavet med hænderne. Gennem konstant feedback får alle langsomt, men sikkert, vendt sig af med deres dårlige tale-vaner.
Der er også improviserede taler på 1-2 minutter, hvor man får et spørgsmål eller en kort sætning at tale ud fra.
Det er forskelligt fra møde til møde hvem, der har de forskellige roller. Til et møde kan man være Toastmaster, til et andet kan man være evaluator, holde en forberedt tale, eller være ansvarlig for at organisere de improviserede taler.
Medlemmerne har forskellige grunde til at ville forbedre deres kommunikationsevner. ”Alle kan få brug for at blive bedre til at tale foran andre,” siger Malene. ”Studerende kan bruge det, når de skal til eksamen. Ledere har brug for at kunne tale foran sine medarbejder. Jeg vil ikke selv være direktør eller foredragsholder. Jeg vil være sygeplejeske, og jeg mener, at det er vigtigt at kunne tage ordet uden at være for nervøs.”
Hvis man vil være medlem, koster det 350 kroner pr. halve år. Det er gratis at tage med til nogle møder som gæst. Man kan være med som tilskuer, eller deltage i de uforberedte taler. ”Du er altid velkommen til at kigge forbi som gæst,” siger Malene. “Vi ser altid frem til at møde nye mennesker.”
Odense Toastmasters er en ny klub. Hvis du vil være gæst på næste møde, eller vide mere, kan du finde gruppen “Odense Toastmasters” på Facebook. Du kan finde mere information om andre Toastmasters-klubber i Danmark her. Du kan finde et kort interview fra TV2 Fyn, hvor jeg fortæller om Toastmasters her.
Denne artikel optræder i oktober-udgaven af RUST.
Vil du modtage det bedste fra bloggen?
Vil du modtage det bedste materiale fra bloggen, samt anbefalinger på andre spændende ting? Du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev her. Jeg sender det ud 4-6 gange om året, og det er gratis!
Kilder
Hej Christian
Det lyder rigtigt spændende. Er undervisningen hovedsageligt rettet mod taler, eller kan det karakteriseres som mere ‘generel’ præsentationsteknik?
Jeg spørger, fordi jeg ønsker at forbedre mine evner i at præsentere (produkter mm.), i højere grad end jeg har brug for at blive bedre til at holde taler.
Pt. hælder jeg mest til at tage et kursus/foredrag i Præsentationsteknik hos Lars Klingert, da jeg fik ham anbefalt af en veninde – og så husker jeg ham fra radioen ‘i gamle dage’. Se evt.: http://www.klingert.dk/Kurser-og-interaktive-foredrag/Pr%C3%A6sentation/Pr%C3%A6sentationsteknik.
Men da jeg bor på Fyn, kunne det være mere praktisk at henvende mig til Odense Toastmasters – dog vil jeg gerne blive klogere på, om de primært er med afsæt i taler, eller om det også inkluderer argumentation mm.
Håber, du kan hjælpe 🙂
Vh.
Nina
Hej Nina,
Tak for kommentaren. 🙂
I Toastmasters øver vi general præsentationsteknik. Vi holder oplæg, og giver hinanden feedback. Du vælger selv indholdet af dine oplæg. Du kan godt øve salgspræsentationer hvis du vil.
Fordelen er at vi mødes en gang om måneden, hvilket gør, at man arbejder med tingene over længere tid end hvis man tager et kursus. Samtidigt er det billigere end kurser, især ift. hvor meget man får (det kan lade sig gøre fordi det er non-profit). Det koster 350 pr. halve år at være medlem (+150 kr i registrerings-gebyr, der dækker materiale).
Du skal være velkommen til at komme med til et par møde gratis, og se om det er noget for dig. Næste møde er 4. maj, men der deltager jeg ikke selv fordi jeg er ude at rejse. Du kan finde mere info i vores Facebook-gruppe 🙂
Var det svar på dine spørgsmål?
Sig endeligt til hvis jeg kan hjælpe med andet.
DBH
Christian