Gode nyheder: 137.000 undslipper ekstrem fattigdom

by Christian Staal

Dette er et uddrag fra bogen Gode nyheder.

Forestil dig, at du tænder for fjernsynet, og ser dette:

Den nyhed står i skarp kontrast til de fleste menneskers opfattelse. Mange tror, at økonomisk vækst kun kommer de rige til gode, og at fattigdom er et tiltagende problem.

Undersøgelser viser, at de færreste ved, at andelen af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, er faldende:

Kommentarer:

  • Tallene for Danmark bygger på den tidligere omtalte undersøgelse, som jeg selv lavede, da jeg fik min té galt i halsen, på grund af chokket over folks pessimisme i andre undersøgelser.
  • Tallene til venstre for Danmark (Kina, Indien, osv.) bygger på en rapport fra Glocalities[i].
  • Tallene til højre for Danmark (Sverige, Norge, osv.) bygger på en undersøgelse fra Gapminder[ii].
  • Min blogs læsere er kloge 🤓💪. I bliver her kun slået af kineserne, som også har en massiv hjemmebanefordel: Hundrede millioner kinesere er undsluppet ekstrem fattigdom de seneste fire årtier[iii].

De fleste ved altså ikke, at færre mennesker lever under fattigdomsgrænsen end førhen. Jeg vidste det heller ikke før jeg læste det for et år siden. Da jeg hørte nyheden om, at 137.000 mennesker undslipper ekstrem fattigdom på en enkelt dag, var det den bedste nyhed jeg nogensinde havde hørt.

Men så blev det endnu bedre: 

Det er ikke noget, der er sket på én bestemt dag. Det er gennemsnitligt sket hver dag fra 1990 – 2015. I løbet af den periode blev antallet af folk, der lever i ekstrem fattigdom, gennemsnitligt reduceret med 137.000 om dagen.[iv]

Og det er sket på trods af, at det allerede i 90’erne så bedre ud, end nogensinde før i menneskets historie. Grafen herunder viser hvor stor en andel af verdens befolkning, der levede i ekstrem fattigdom fra 1820 – 2015:

Kilde: Our World In Data[v].

De seneste mange artikler på siden her har gennemgået de vigtigste grunde til, at verden er blevet et bedre sted. Nutidens mennesker har det bedre end vores forfædre. Vi lever længere. Vi har mere rigdom og flere muligheder. Vi har lavere risici for at komme ud for vold, sygdom, ulykker og hungersnød – og når tragedien rammer, er der mere hjælp at hente end nogensinde før.

I næste indlæg, får du en kort opsamling på hovedbudskaberne, og et par idéer til hvordan du kan forholde dig til det.


Vil du have mine bedste artikler?
Tilmeld dig mit gratis nyhedsbrev her (udkommer max fire gange om året).

Kilder

[i] Se rapporten fra Glocalities her.

[ii] Se introduktionen til Factfulness af Hans Rosling.

[iii] https://humanprogress.org/article.php?p=508

[iv] https://www.gatesnotes.com/Development/Max-Roser-three-facts-everyone-should-know

[v] https://ourworldindata.org/extreme-poverty