Syv gode vaner
by Christian Staal
“The main thing is to keep the main thing the main thing.” – Stephen Covey
Syv gode vaner er en af mine yndlingsbøger, og jeg vender ofte tilbage til lektioner og idéer derfra. Bogen lærer os om ansvar, principper, fokus og tillid. De syv vaner er simple at forstå, men svære at mestre. Artiklen her giver dig en opsummering af de syv vaner.
Første vane: Vær proaktiv
At være proaktiv handler om at tage styringen i sit liv. Det handler om at tage ansvar og initiativ, i stedet for at reagere på omverden. Det handler om at skelne mellem hvad du har indflydelse på, og hvad der ligger uden for din kontrol. Covey citerer i den forbindelse sindsrobønnen: “Gud giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting, jeg kan, og visdom til at se forskellen.”
Når du overholder aftaler (både overfor dig selv og andre) træner du din proaktivitet. Hver gang du fralægger dig ansvar eller påtager dig en offerrolle, mindsker du den.
Anden vane: Begynd med slutningen
Covey foreslår at vi ”begynder med slutningen” forstået på den måde, at overvejer hvad vi vil huskes for når vi en dag skal herfra. Når man bygger et hus, starter man med at lave en tegning over huset. Du kan gøre det samme med dit liv. Spørg dig selv:
- Hvad er min største drøm?
- Hvilken person vil jeg være?
- Hvordan vil jeg huskes når jeg en dag skal herfra?
Tredje vane: Gør det vigtigste først
Covey præsenterer følgende time management matrix:
Mange mennesker bruger for meget tid i kvadrant 1, 3 og 4. Vi bruger tid på e-mails, TV, Facebook, ligegyldige møder og afbrydelser. Derfor bruger vi ikke nok tid på de vigtige ting, som ikke haster (kvadrant 2). Det betyder at vi ”kommer bagud” og bliver nødt til at bruge tid og energi på at løse kriser, der kunne have være undgået. Jo mere af vores tid vi kan bruge i kvadrant 2 jo bedre. Her er nogle eksempler på kvadrant 2-aktiviteter:
- Motion
- Læsning
- Tid med mennesker du elsker
- Arbejd på nye muligheder
- Lær nye ting
Mange mennesker klager over, at de ikke har tid til kvadrant 2-aktiviteter. Det er at påtage sig selv en offerrolle (se første vane). Vi har alle sammen 24 timer i døgnet. Arnold Schwarzenegger siger: “If the president has time and movie stars have time, you have time.”
Fjerde vane: Tænk win/win
At tænke win/win handler om at løse konflikter på en måde der gavner alle. Hvis jeg snyder dig er det win/lose. Hvis jeg lader dig træde på mig er det lose/win. Hvis vi finder en løsning vi begge er glade for er det win/win. Vi kan nemt blive fristet til at presse eller manipulere andre mennesker til at gøre det vi ønsker. Det er både amoralsk og skadeligt på lang sigt. Tænk på det sådan her: dit forhold til din kollega eller partner er vigtigere på lang sigt end om du får din vilje i dag.
Femte vane: Søg først at forstå, dernæst at blive forstået
Vi har alle brug for at blive forstået. Derfor er det værdifuldt at være en god lytter. Kommunikation opstår mellem en afsender (der taler eller skriver) og en modtager (der lytter eller læser). Der er en tendens i vores samfund til at lægge for stor vægt på afsenderen. Modtageren har en mere passiv rolle, men er ligeså vigtig. Mortimer Adler sammenligner kommunikation med baseball. Afsenderen kaster bolden, modtageren griber den. Hvis bolden ikke bliver grebet er det ligegyldigt hvor godt kastet var.
Hvornår har du lyttet godt nok? Når taleren føler sig forstået. Når du kan forklare hans budskab lige så godt som han selv kan. Når han føler sig forstået, stiger hans interesse i at høre dit synspunkt.
Sjette vane: Skab synergi
Forestil dig at du laver julehjerter sammen med din kæreste. Vi antager at I laver hver jeres hjerter og at I hver laver ét i timen. Hvis I begynder at arbejde sammen, eksempelvis sådan at hun klipper og du fletter, vil I måske være i stand til at lave 3 eller flere i timen. Synergi opstår når to eller flere mennesker skaber et større samlet output end de kunne have skabt hver for sig. Synergi forudsætter, at man tænker win/win og respekterer hinanden.
Syvende vane: Slib saven
Forestil dig at du går en tur i skoven. Du ser en skovarbejder, som forsøger at fælde et træ. Saven er gammel og sløv.
”Du er nødt til at slibe saven,” siger du. ”Ellers bliver du aldrig færdig.”
”Jeg har ikke tid til at holde pause,” siger han. ”Jeg skal fælde træet nu.”
Hvis skovhuggeren tog sig tid til at slibe saven, ville han blive færdig langt hurtigere.
Vores liv består af fire dimensioner. Den syvende vane er at forny hver dimension regelmæssigt. Her er de fire dimensioner, samt et par eksempler på hvordan man kan slibe saven. Læg mærke til at nedenstående er kvadrant 2-aktiviter. De er vigtige, men de haster ikke. Derfor bliver de alt for tit glemt.
Den fysiske dimension kan vi forny ved:
- At få motion
- At spise sundt
- At sove nok
Den sociale dimension kan vi forny ved:
- At bruge tid sammen med de mennesker vi holder af
- At møde nye mennesker
- At lytte
Den mentale dimension kan vi forny ved:
- At læse (du er ved at forny den lige nu)
- At løse problemer (fx planlægningsproblemer, udfordringer på arbejdet eller Sudoku)
- At skrive journal
Den spirituelle dimension kan vi forny ved:
- At meditere
- At reflektere over meningen med vores liv
- At gøre en forskel for andre
Vil du høre om de bedste bøger jeg læser?
4-6 gange om året sender jeg et nyhedsbrev med mine bedste artikler og udvalgte boganbefalinger. Tilmeld dig her.
Lignende artikler:
Sådan bruger jeg Syv gode vaner (podcast episode)
Mindwise: En bog om at forstå andre mennesker
Målsætning: En guide til at sætte de rigtige mål
Læseliste (beskrivelser af mine yndlingsbøger)
Køb bogen her:
The Seven Habits of Highly Effective People (Saxo)
Syv gode vaner (Saxo)
[…] ud 4-6 gange om året. Du kan desuden finde et referat af en af mine yndlingsbøger, Syv gode vaner her samt resuméer af de fem bedste bøger jeg læste i 2014 […]
[…] bøger om ledelse som jeg vil anbefale. Jeg har tidligere skrevet om Stephen Coveys klassikere, Syv gode vaner, og Den ottende vane. Jeg vil desuden anbefale Switch af Chip og Dan Heath (om at skabe […]
[…] Syv gode vaner skriver Stephen Covey om forskellen på at være reaktiv og proaktiv. Når du er reaktiv bliver du […]
[…] Stephen Covey: Syv gode vaner […]
[…] The Seven Habits of Highly Effective People (bog) af Stephen Covey. Vane 2 handler om at definere hvor man vil hen, mens vane 3 handler om […]
[…] Mit resume af Syv Gode Vaner […]
[…] år genlæste jeg to af mine favoritbøger: Man’s Search for Meaning af Viktor Frankl samt Syv gode vaner af Stephen Covey. Begge bøger er lige så fremragende som jeg husker – og jeg har fået […]
[…] Syv gode vaner (bog) af Stephen Covey […]
[…] Syv gode vaner. Hvis du ønsker værktøjer til at kommunikere effektivt med dine medmennesker, kan jeg anbefale […]
[…] Syv gode vaner […]
[…] Syv gode vaner af Stephen Covey har i årevis været en af mine yndlingsbøger (du kan finde en kort artikel om bogen her). […]