Syv Gode Vaner

by Christian Staal

“The main thing is to keep the main thing the main thing.” – Stephen Covey

Syv gode vaner er en af mine yndlingsbøger, og jeg vender ofte tilbage til lektioner og idéer derfra. Bogen lærer os om ansvar, principper, fokus og tillid. De syv vaner er simple at forstå, men svære at mestre.

Første vane: Vær proaktiv

At være proaktiv handler om at indse at det er i din magt at ændre dit liv. Det handler om at følge dine egne drømme i stedet for at reagere på din omverden. Kan du kende forskel på de ting du har indflydelse på og de ting, der ligger uden for din kontrol? Når du overholder aftaler (både overfor dig selv og andre) træner du din proaktivitet. Hver gang du fralægger dig ansvar eller påtager dig en offer-rolle, mindsker du den.

Anden vane: Begynd med slutningen

Covey foreslår at vi ”begynder med slutningen” forstået på den måde at vi spørger os selv hvad vi vil huskes for når vi en dag skal herfra. Når man bygger et hus, starter man med at lave en tegning over huset. Du kan gøre det samme med dit liv. Her er nogle gode spørgsmål at stille dig selv:

 • Hvad er min største drøm?
 • Hvilken person vil jeg være?
 • Hvordan vil jeg huskes når jeg en dag skal herfra?

Tredje vane: Gør det vigtigste først

Covey præsenterer følgende time management matrix.

vigtigt haster matrix - prioritering

Mange mennesker bruger for meget tid i kvadrant 1, 3 og 4. Vi bruger tid på e-mails, TV, Facebook, ligegyldige møder og afbrydelser. Derfor bruger vi ikke nok tid på de vigtige ting som ikke haster (kvadrant 2). Det betyder at vi ”kommer bagud” og bliver nødt til at bruge tid og energi på at løse kriser der kunne have være undgået. Jo mere af vores tid vi kan bruge i kvadrant 2 jo bedre. Her er nogle eksempler på kvadrant 2-aktiviteter:

 • Motion
 • Læsning
 • Bruge tid med mennesker du elsker
 • Arbejd på nye muligheder
 • Lær nye ting (fx ved at læse denne blog!)

Mange mennesker klager over, at de ikke har tid til kvadrant 2-aktiviteter. Det er at påtage sig selv en offerrolle (se første vane). Vi har alle sammen 24 timer i døgnet. Arnold Schwarzenegger siger: If the president has time and movie stars have time, you have time.

Fjerde vane: Tænk win/win

At tænke win-win handler om løse konflikter på en måde der gavner alle. Hvis jeg snyder dig er det win/lose. Hvis jeg lader dig træde på mig er det lose/win. Hvis vi finder en løsning vi begge er glade for er det win/win. Vi kan nemt blive fristet til at presse eller manipulere andre mennesker til at gøre det vi ønsker. Det er både amoralsk og skadeligt på lang sigt. Tænk på det sådan her: dit forhold til din kollega eller partner er vigtigere på lang sigt end om du får din vilje i dag.

Femte vane: Søg først at forstå, dernæst at blive forstået

Vi har alle brug for at blive forstået. Det er derfor det er så vigtigt at lytte empatisk til hinanden. Kommunikation opstår mellem en afsender (der taler eller skriver) og en modtager (der lytter eller læser). Der er en tendens i vores samfund til at lægge for stor vægt på afsenderen. Modtageren har en mere passiv rolle, men han er ligeså vigtig. Mortimer Adler sammenligner kommunikation med baseball. Afsenderen kaster bolden, modtageren griber den. Hvis bolden ikke bliver grebet er det ligegyldigt hvor godt kastet var.

Hvornår har du lyttet godt nok? Når taleren føler sig forstået. Når du kan forklare hans budskab lige så godt som han selv kan. Når han føler at du forstår ham, bliver han mere interesseret i at høre dit synspunkt.

Sjette vane: Skab synergi

Forestil dig at du laver julehjerter sammen med din kæreste. Vi antager at I laver hver jeres hjerter og at I hver laver ét i timen. Hvis I begynder at arbejde sammen, eksempelvis sådan at hun klipper og du fletter, vil I måske være i stand til at lave 3 eller flere i timen. Den effekt hedder synergi. Den opstår når to eller flere mennesker skaber et større samlet output end de kunne have skabt hver for sig. Synergi forudsætter at man tænker win/win og respekterer hinanden.

Syvende vane: Slib saven

Forestil dig at du går en tur i skoven. Du ser en skovarbejder, som forsøger at save et træ over. Saven er gammel og ødelagt.

”Du er nødt til at slibe saven,” siger du. ”Ellers bliver du aldrig færdig.”

”Jeg har ikke tid til at holde pause,” siger han. ”Jeg skal have fældet træet nu.

Du kan sikkert se ironien. Hvis skovhuggeren tog sig tid til at slibe saven, ville han blive færdig langt hurtigere.

Vores liv består af fire dimensioner. Den syvende vane er konstant at forny os selv i hver dimension. Her er de fire dimensioner, samt et par eksempler på hvordan man kan slibe saven. Læg mærke til at nedenstående er kvadrant 2-aktiviter (se vane 3). De er vigtige, men de haster ikke. Derfor har vi en tendens til at sætte dem til side for ting som haster.

Den fysiske dimension kan vi forny ved:

 • At lave fysisk træning af vores styrke, kondition og fleksibilitet
 • At spise sundt
 • At sove nok

Den sociale dimension kan vi forny ved:

 • At bruge tid sammen med de mennesker vi holder af
 • At møde nye mennesker
 • At lytte empatisk

Den mentale dimension kan vi forny ved:

 • At læse (du er ved at forny den lige nu)
 • At løse problemer (fx planlægning-problemer, udfordringer på arbejdet eller soduko)
 • At skrive dagbog

Den spirituelle dimension kan vi forny ved:

 • At meditere
 • At reflektere over meningen med vores liv
 • At gøre en forskel for andre

Du kan finde flere beskrivelser af de bedste bøger jeg har læst her.

Vil du modtage det bedste fra bloggen?

Vil du modtage det bedste materiale fra bloggen, samt anbefalinger på andre spændende ting? Du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev her. Jeg sender det ud 4-6 gange om året, og det er gratis!

Find bogen her:

The Seven Habits of Highly Effective People (Saxo)

Syv gode vaner (Saxo)

The Seven Habits of Highly Effective People (Amazon)