3 vigtige bøger om ledelse

by Christian Staal

“Leadership and learning are indispensable to each other.” – John F. Kennedy

16878554416_6916738625_h

En af mine venner starter snart i et nyt job, hvor han skal lede et team. Han spurgte mig om jeg kendte nogle gode bøger om ledelse. Spørgsmålet er svært fordi der er så mange gode bøger at vælge imellem . I dette indlæg deler jeg tre bøger som er uundværlige for ambitiøse ledere.

The Best Place to Work af Ron Friedman

Bogen handler om hvad der gør en arbejdsplads god, og er baseret på videnskabelige undersøgelser. Her er bogens fem vigtigste idéer:

  1. Søvn er vigtigt. Vi er betydeligt mere produktive når vi er veludhvilede end når vi er trætte. Undersøgelser viser desuden at vores evne til at være empatiske falder når vi er trætte. (Kapitel 3)
  2. For at skabe innovation er det vigtigt at have en kultur, hvor man ikke frygter fejltagelser. Som Sir Ken Robinson har sagt: ‘If you’re not prepared to be wrong, you’ll never come up with anything original.’ (Kapitel 1)
  3. Gode relationer er altafgørende for hvor glad en medarbejder er for sit job. (Kapitel 5)
  4. Når din virksomhed ansætter nye medarbejdere, er det belejligt for virksomheden at samle alle intromøder på samme dag. Men det er bedre for medarbejderne at begivenhederne bliver spredt ud over noget tid. På den måde vil de være mindre overvældede, og derfor have mere overskud til at skabe relationer og suge lektioner til sig. (Kapitel 5)
  5. Pas på med at kontrollere dine medarbejdere, og fortælle dem præcist hvordan de skal gøre deres arbejde. Mennesker har brug for autonomi, og vi mister motivationen hvis vi bliver behandlet som maskiner.

Min yndlingsidé fra bogen: Et team har bedst chance for at træffe gode beslutninger, hvis medlemmerne er forskellige fra hinanden. En af grundene er Wisdom of Crowds-effekten, som du kan læse mere om her.

The Power of Full Engagement af Tony Schwartz

Hvad er vigtigst: at se travl ud, eller at være produktiv? Det er nemt at blive enige om at produktivitet er vigtigst, men kulturen på mange arbejdspladser får ansatte til at forsøge at se effektive ud – i stedet for at fokusere på at være det.

En af problemets rødder er at vi tænker for meget på time management og for lidt på energy management. I stedet for at arbejde så mange timer som muligt, er det mere effektivt at holde pauser, og til gengæld være ’100% på’ (’Fully engaged’) når vi arbejder.

Mange arbejdspladser tænker kortsigtet. Ledere føler sig tvunget til at levere et godt resultat næste kvartal, men glemmer at skabe en organisation der kan præstere på et højt niveau om 5 år. Som hvis du sover fem timer om natten. Du kan måske være produktiv og få en masse klaret her og nu, men det er ikke bæredygtigt.

De samme idéer bliver belyst i Schwartz’s The Way We’re Working Isn’t Working, der er lige så god som The Power of Full Engagement. Du kan få et indtryk af Tony Schwartz og hans idéer ved at se denne TED Talk.

Min yndlingsidé fra bogen: lederens energi påvirker hele afdelingen. Hvis du som leder er stresset vil det stresse dine ansatte. Det samme gælder hvis du viser overskud, loyalitet og entusiasme.

Drive  af Daniel Pink

Mange virksomheder bruger bonusser til at motivere ansatte. Adskillige eksperimenter viser at bonusser kan have negative effekter – især for opgaver, der involverer kreativ problemløsning. Et af de bedste eksempler fra bogen er Stearinlysproblemet, som du kan høre om i Daniel Pinks TED talk.

Penge er ikke den eneste måde at motivere på. Pink foreslår virksomheder at fokusere på autonomi, mastery og mening. Et eksempel på autonomi er Google, hvor medarbejdere må bruge 20% af arbejdstiden på projekter de selv vælger. Mastery involverer at blive bedre til noget man synes er interessant. Mening er følelsen af at gøre en forskel.

Min yndlingsidé fra bogen: i en videnskabelig undersøgelse, øgede man produktiviteten i et call-center i Michigan ved at gøre arbejdet meningsfyldt. I et lignende eksperiment (som dog ikke er fra denne bog) øgede man produktiviteten blandt en gruppe radiografer ved at få arbejdet til at føles mere meningsfyldt.

Det var svært at udvælge tre bøger

Der er mange andre gode bøger om ledelse som jeg vil anbefale. Jeg har tidligere skrevet om Stephen Coveys klassikere, Syv gode vaner, og Den ottende vane. Jeg vil desuden anbefale Switch af Chip og Dan Heath (om at skabe forandring), Mindset af Carol Dweck (om at håndtere succes og fiasko på den rigtige måde) og Build to Last af Jim Collins (om hvad verdensklasse virksomheder har til fælles).

Opdatering 29/10 2017: Du kan finde en liste med mine yndlingsbøger her.

Vil du modtage det bedste fra bloggen?

Vil du modtage det bedste materiale fra bloggen, samt anbefalinger på andre spændende ting? Du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev her. Jeg sender det ud 4-6 gange om året, og det er gratis!

Link til foto