3 grunde til at læse bøger

by Christian Staal

“The man who does not read has no advantage over the man who cannot read.” – Mark Twain

6092122923_7ef4ea00c8_b

Foto: photosteve101

For fem år siden genoptog jeg en af de bedste vaner fra min barndom: Jeg begyndte at læse bøger igen. Det er den bedste beslutning jeg nogensinde har truffet. Bøger giver mig viden, inspiration, kreativt input, idéer og forståelse for verden omkring mig. Læsning har været en stor gave for mig, og i dag vil jeg give den gave videre. I indlægget her får du 3 grunde, til at bøger kan ændre dit liv.

  1. 20 års erfaring på 10 timer

Filosoffen René Descartes sagde engang, ‘at læse bøger er som at have samtaler med de forrige århundredes største tænkere.’ Ved at læse bøger kan du få de bedste idéer, historier og opdagelser fra de største tænkere der har levet. Jo mere viden du har, jo bedre mulighed har du for at klare dine udfordringer. Når jeg eksempelvis møder en udfordring, er der ofte en klogere (eller bare mere erfaren) person end mig, som har været i samme situation. Som regel har den person fundet en løsning, og skrevet den ned. Bøger kan inspirere dig til at løse dine problemer, uanset om de omhandler sundhed, karrierevalg eller hvordan du kan blive bedre til Angry Birds.

Der har levet mange store tænkere, og der lever mange mennesker i dag som du kan lære af. Mennesker der bruger livet på at blive eksperter inden for et emne, og derefter skriver ned hvad de har lært. Ved at bruge 10 timer på at læse en bog, kan du få 20 års erfaring fra en ekspert inden for det område som du vil være klogere på. Steve Jobs sagde engang at kreativitet opstår når man kombinerer nogle eksisterende ting på en ny måde. Jo mere viden du har, jo flere inputs du har, desto flere kilder har du at trække på når du selv skaber noget. Derfor kan bøger både øge din kreativitet og gøre dig bedre til at løse problemer.

  1. Skønlitteratur forbedrer din kommunikation

Når du læser skønlitteratur bliver du bedre til at forstå historier. Det gør dig til en bedre formidler, uanset hvad dit medie er. Jo mere kendskab du har til hvordan historier virker, desto bedre bliver du til at fortælle dit eget budskab på en spændende måde. Det hjælper dig uanset om du forsøger at sælge et produkt, invitere din drømmepige ud på date, eller få dine børn til at rydde op efter sig selv.

Ifølge forskere fra York Univeristy bliver du desuden mere empatisk når du læser skønlitteratur. Når du bedre forstår andre mennesker, kan du bedre kommunikere med dem.

Læsning øger dit ordforråd, hvilket gør dig i stand til at udtrykke dig selv mere præcist. Det gør din kommunikation mere alsidig, og interessant.

  1. Du HAR tid

Den hyppigste grund folk angiver til ikke at læse er tidsmangel. Som Tim Ferriss siger, ‘mangel på tid er mangel på prioritering.’ Ifølge Danmarks Radio ser danskerne gennemsnitligt 3 timers TV om dagen. Ved at bruge bare halvdelen af den tid på at læse bøger ville man kunne læse over 40 bøger om året, selv hvis man læser langsomt. Arnold Schwarzenegger skriver i sin selvbiografi at hvis præsidenter og topledere har tid til at træne, så har almindelige mennesker også. Det samme gælder læsning. Vi har alle 24 timer i døgnet, og hvis Mark Zuckerberg, Bill Gates og Barrack Obama har tid til at læse bunker af bøger hvert år, så har du også tid.

Når jeg læser bøger er jeg tit enig i nogle ting, og uenig i andre. Du kan sagtens have gavn af en bog hvor du er uenig i 90% af det der står. Det er en del af at være en kritisk læser og af at have et nuanceret verdensbillede. Jeg oplever tit at jeg læser en bog på 300 sider, hvor det meste enten er uinteressant eller noget jeg allerede har læst et andet sted. Det ser jeg ikke som spild af tid. Hvis en bog har bare én idé der kan forbedre mit liv, læser jeg gerne hele bogen for at finde den.

For omkring 500 år siden sagde Desiderius Erasmus: ‘når jeg har penge, køber jeg bøger. Hvis jeg har lidt til overs køber jeg mad og tøj.’ Det synes jeg er en beundringsværdig måde at prioritere på. Det er ikke penge, men tid der er den største begrænsning for de fleste moderne mennesker. Derfor har jeg opdateret citatet til: ‘jeg bruger min tid på at læse. Hvis jeg har tid til overs spiser jeg og tager tøj på.’

Mange klassiske bøger kan downloades gratis til iPad og Kindle. De danske biblioteker har også et imponerende udvalg. Hvis du vil eje bøgerne, og vil have dem på engelsk, kan du ofte finde dem billigt på amazon.com og amazon.co.uk.

Hvis du vil i gang med at læse bøger vil jeg foreslå dig at sætte et mål for dig selv. Vælg en bog eller et par bøger som du vil læse i løbet af sommerferien. Eller beslut hvor mange bøger du vil læse i resten af 2015. Ved at sætte et konkret mål for hvor meget du vil læse, stiger sandsynligheden for at du kommer til at gøre det. Det er endnu bedre hvis du også tænker over hvornår du vil læse. Vil du læse før sengetid, i toget på vej til arbejde eller høre lydbøger mens du træner?

Leder du efter bøger som er værd at læse? Du kan finde beskrivelser af mine favoritter her.

Tak fordi du læste med.

Vil du modtage det bedste fra bloggen?

Vil du modtage det bedste materiale fra bloggen, samt anbefalinger på andre spændende ting? Du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev her. Jeg sender det ud 4-6 gange om året, og det er gratis!

Kilder

3 timers TV om dagen: http://www.dr.dk/Om_DR/Nyt+fra+DR/artikler/2014/01/02140022.htm

Du bliver mere empatisk af at læse ifølge forskere fra York University: http://www.degruyter.com/view/j/comm.2009.34.issue-4/comm.2009.025/comm.2009.025.xml

Link til foto.